Ada Lovelace

Datum rojstva in smrti: 10. 12. 1815 (London, Anglija) – 27. 11. 1852 (London, Anglija)

Življenje, delo in začetki programiranja: Ada Lovelace, kot je dandanes znana, je bila rojena pod imenom Augusta Ada Byron in je edina hčerka slavnega pesnika Lorda Byrona. 

Ko je bila stara osem let, ji je med grško osvoboditveno vojno umrl oče, ki ga nikoli dobro ni poznala. Zato je za njeno izobrazbo skrbela mati, Anne Isabella in jo navdušila za matematiko in logiko. Od takrat naprej se je Ada vedno bolj navduševala nad stroji, oblikovala ladje in leteče stroje ter revije polnila s svojimi diagrami naprav.

Pri 19 letih se je Ada poročila z aristokratom Williamom Kingom in ob njegovem povišanju tudi sama prejela naziv grofice Lovelace.

Ko je leta 1833 spoznala Charlesa Babbagea sta postala tesna prijatelja in začela s sodelovanjem. Ada je pokazala veliko naudušenja nad Charlesovim analitičnim strojem in ko je leta 1842 napisala članek o stroju, jo je Babbage prosil, naj ga razširi. Ko je to storila, je bil dolg prek treh strani, vseboval pa je že prve “računalniške programe”. Ker so bili ti programi precej bolj napredni od tistih, ki jih je spisal sam Babbage, Ado Lovelace dandanes štejemo za prvo programerko vseh časov.

Ada Lovelace je umrla pri rosnih 36 letih letih zaradi raka, njeno delo (predvsem članek o analitičnem stroju) pa je navdihnilo tudi enega največjih računalničarjev vseh časov, Alana Turinga.