Alan Turing

Datum rojstva in smrti: 23. 6. 1912 (London, Anglija) – 7. 6. 1954 (Wilmslow, Anglija)

Življenje, delo in Turingov stroj: Turingov oče je bil uslužbenec britanske državne službe in je bil veliko zdoma. Njegova mati je bila hčerka inženirja, svojega moža pa je spoznala v Indiji, kjer je služboval. Tja se je družina Turing tudi preselila, ko je bilo Alanu komaj eno leto, zato je v Indiji obiskoval osnovno šolo. Ta mu ni koristila praktično nič, zato so ga iz nje vzeli po nekaj mesecih.

Nato je obiskoval Hazelhurst preparatory school, v kateri je bil uspešen, vendar ne nadpovprečno. Ko je šolo zaključil, je odšel na Sherborne school, kjer je razvil tudi svoj športni talent (skoraj do te mere, da je postal olimpijski športnik). V času šolanja je bil večkrat kritiziran zaradi svoje pisave, znanja angleškega jezika, samovoljnosti pri kemiji (eksperimente je izvajal kar po svojih lastnih navodilih) in asocialnosti, po drugi strani pa je osvojil skoraj vse možne matematične nagrade.

Leta 1928 je Turing postal velik prijatelj s Christopherjem Morcomom, s katerim je lahko delil ideje in delo. Na žalost je Morcom leta 1930 umrl, kar je bilo za Turinga zelo travmatično in je zato zbolel. Študij je nadaljeval leta 1931 na King’s college na Univerzi Cambridge. Diplomiral je 1934.

Po študiju je ostal na Univerzi Cambridge in nadaljeval s svojim matematičnim delom, njegov najpomembnejši prispevek pa je sledil v letu 1936. Takrat je napisal O izračunljivih številih, v katerem je prvič predstavil abstraktno napravo, dandanes imenovano Turingov stroj. Delovanje stroja je temeljilo na gibanju od enega stanja do drugega s pomočjo precizne množice pravil (podanih prek tabele) in simbola, ki ga je prebral s traku. Dobljen simbol je nato lahko na trak zapisal ali pa simbol izbrisal s traku. S pomočjo stroja je tako definiral izračunljiva števila kot števila, ki jih Turingov stroj lahko izračuna (sproducira končno zaporedje decimalk).

Leta 1936 je Turing postal doktorski študent na Univerzi Pricenton, v Anglijo pa se je vrnil 1938.

Čeprav je bil Turing splošno znan kot matematik, pa je njegovo najbolj izjemno delo prav gotovo opis modernega računalnika še preden je tehnologija dosegla točko, ko bi bila izdelava takšnega stroja sploh mogoča. Sicer je Turing že leta 1938 na Cambridgeu začel z izdelavo podobnega stroja za preverjanje Riemannove domneve, vendar je svoje delo prekinil, ko ga je kontaktiral vladni oddelek za šifriranje in kodiranje in ga prosila za pomoč pri dešifriranju nemške Enigme.

V času vojne je Turing s svojim delom rešil veliko življenj, verjetno več kot kdorkoli drug. Skupaj z matematikom Welchmanom sta razvila Bombe, stroj, ki naj bi dešifriral Enigmo. Do leta 1941 je s svojim pristopom uspel dekodirati signale nemške mornarice, vendar so Nemci kmalu spremenili sistem kodiranja. Tudi tega so kasneje dekodirali (Tommy Flowers), vendar Turing ni bil neposredno udeležen pri tem uspehu, so pa bile ključnega pomena prav njegove ideje.

Po vojni je Turing začel z idelavo računalnika Automatic computing engine (ACE) in ga dokončal 1946. Gre za stroj, ki je natanko predhodnik današnjih modernih računalnikov in je imel originalen dizajn.

Kasneje se je Turing začel ukvarjati z nevrologijo, psihologijo in športom (v svojem času je podrl rekorde v teku na 3 in 10 milj), vendar tudi na računalništvo ni pozabil. Kasneje je bil tudi profesor na Univerzi v Manchestru, leta 1950 pa je napisal še eno izmed svojih pomembnejših del na področju umetne inteligence, v katerem je predlagal Turingov test, s katerim še danes določamo, ali je računalnik inteligenten ali ne.

Leta 1952 je bil Turing obsojen homoseksualnosti, kar je bil v tedanjih časih zločin. Ker je bil slaven, je lahko izbral med letom zapora in injekcijami estrogena. Izbral je slednje in se tako vrnil k svojemu akademskemu delu. Turing je umrl zaradi zastrupitve s cianidom med eksperimentom. Sledove cianida so našli v na pol pojedenem jabolku poleg njegovega trupla in čeprav je bila uraden razlog smrti samo-zastrupitev, je njegova mati vedno vztrajala, da je šlo za nesrečo.