Bill Gates

Datum rojstva: 28. 10. 1955 (Seattle, Washington, Združene države Amerike)

Življenje, delo in Microsoft: Bill Gates se je rodil v Seattlu kot sin odvetnika in predsednice državne banke. Poleg Billa sta v družini še dve hčerki, zanimiva lastnost njegove družine pa je, da je podpirala tekmovanje.

Ko je bil Gates mlad, si je vedno želel postati odvetnik. Tako je pri 13 letnih začel obiskovati pripravljalno šolo, kjer pa so, ko je bil v osmem razredu, “kupili” prvi računalnik za študente, z denarjem od poletnih razprodaj je namreč šola zakupila računalniški čas na računalniku, ki so si ga izposodili. Gates se je kmalu navdušil nad programiranjem na temu računalniku s pomočjo programskega jezika BASIC. Prvi program, ki ga je napisal, je bila popularna igra “križci-krožci”, s katerim so lahko uporabniki igro igrali proti računalniku. Kmalu nato je šola zamenjala računalnike, zanimivo pa je, da je ponudnik novih računalnikov čez poletje prepovedal dostop štirim študentom (med njimi tudi Gates), ko so ugotovili, da izkoriščajo t. i. “hrošče” v sistemu da so si podaljševali čas. Po izteku kazni jim je ponudnik ponudil službe, postali so iskalci hroščev v zameno za računalniški čas.

Po stečaju podjetja je drugo podjetje, Informational Sciences Inc. Gatesu in nekaj drugim študentom ponudilo, da napišejo program za urejanje plač v programskem jeziku Cobol. V zameno so prejeli računalniški čas, pa tudi nekaj denarja. Ko je šola spoznala, kakšne programske sposobnosti ima, so Gatesu dovolili, da programira aplikacije za šolo (sprogramiral je aplikacijo, ki je učence razporejala po razredih in jo modificiral tako, da je bil sam razporejen v razred z velikim številom deklet).

 Leta 1973 se je Gates vpisal na Harvard. Tam je spoznal Stevea Ballmerja, s katerim je tudi kasneje v življenju še veliko sodeloval, vendar pa študiju ni posvečal kaj preveč časa, saj se je raje ukvarjal z računalniki. Kmalu je sprevidel, da študij ni zanj, zato ga je opustil in skupaj z Paulom Allenom ustanovil svoje računlaniško podjetje, Microsoft. Pri tem so ga podprli tudi starši.

Dandanes je podjetje eno izmed vodilnih v svetu računalništva in druge elektronike, svoje delo pa so začeli s programskim jezikom BASIC. Pri tem je zanimivo, da je Gates kar nekaj let osebno pregledoval vso kodo, ki so jo njegovi programerji spisali in jo tudi popravljal. Leta 1980 je Microsoft sklenil partnerstvo z IBM in jim kot del partnerstva priskrbeli operacijski sistem (86-DOS). Iz njega se je kmalu razvil še danes uporabljeni MS-DOS, ki je Microsoft pognal v same vrhove proizvajalcev programske opreme.

Prvo verzijo priljubljenih Windowsov je Microsoft izdal leta 1985, prek naslednjih 30 let pa ji je sledilo še kar nekaj verzij. Zanimivo je, da je z vsako verzijo operacijskega sistema naraščala tudi njegova uporaba na trgu, vse verzije skupaj dosežejo namreč kar 92% delež trga.

Po tem, ko je v Microsoftu prenehal z vsakdanjimi opravili, se je začel ukvarjati s filantropijo, tu in tam pa poda tudi kakšno predavanje na kakšni od prestižnih univerz. Leta 2014 je stopil s predsedniškega položaja Microsofta in postal tehnični svetovalec.

Gates se je z Melindo French poročil leta 1994, imata pa tri otroke. Gates je že leta 1987 prišel na Forbesovo listo 400 najbolj bogatih zemljanov, kljub temu pa redno donira denar v dobrodelne namene. Kar nekaj revij ga je imenovalo med stoterico ljudi, ki so najbolj zaznamovali dvajseto stoletje, za svoje delo je prejel še veliko drugih nagrad.