Charles Babbage

Datum rojstva in smrti: 26. 12. 1791 (London, Anglija) – 18. 10. 1871 (London, Anglija)

Življenje, delo in prvi mehanski računalnik: Charles Babbage je bil matematik, filozof, razvijalec, izumitelj, inženir in računalničar. Njegov največji dosežek je iznajdba koncepta mehanskega računalnika.

Rodil se je v Londonu materi in očetu, ki sta imela 4 otroke. V mladosti je obiskoval deželno šolo, zaradi bolezni pa dolgo tudi privatne tutorje. Študiral je na Cambridgeu, pozneje pa je tudi predaval (Royal Institution, Cambridge). Babbage je sodeloval pri ustanovitvi Društva astronomov in prejel zlato medaljo za izum stroja, ki lahko pomaga pri izračunih na matematičnem in astronomskem področju (računalnik).

V življenju se je poleg računalništva Babbage ukvarjal tudi z elektrodinamiko, elektromagnetizmom, diferencialnim motorjem, kriptografijo … Dandanes Babbagea imenujemo tudi “oče računalništva“, saj je njegov izum mehanskega računalnika omogočil nadaljnji razvoj celotne računalniške tehnologije.

Babbage je prvi mehanski računalnik izumil iz povsem praktičnega razloga. Pred tem so bile vse kalkulacije izvedene na roke, kar je seveda pomenilo veliko napak. Navdih je dobil iz dela francoskih matematikov, ki so si računanje kompleksnih računov razdelili na manjše podprobleme in tako je vsak prispeval del k celoti.

Leta 1882 je Babbage začel z izdelavo diferencialnega stroja, ki je znal avtomatsko računati vrednosti polinomskih funkcij, pri tem pa se je izognil množenju in deljenju. Financiranje stroja je prispevala tedanja vlada, vendar po prispevanih sedemnajst tisoč dolarjih stroj še vedno ni bil dokončan.

Prav zaradi tega je svoj stroj Babbage kmalu želel nadgraditi v drug, boljši in bolj sofisticiran stroj, ki ga je imenoval analitičen stroj. Pravzaprav se ta stroj šteje za predhnodnika današnjih računalnikov, bil pa je tudi prvi računalnik, ki je prek luknjanja kartic omogočal programiranje in vnašanje predhodnih rezultatov. Čeprav je stroj požel veliko zanimanja in se je z njim aktivno ukvarjala tudi prva programerka, Ada Lovelace, pa Babbage izdelave svoje mojstrovine ni dočakal. Umrl je, preden so se njegovi načrti lahko realizirali.