Donald Knuth

Datum rojstva: 10. 1. 1938 (Milwakee, Winscosin, Združene države Amerike)

Življenje, delo in TeX: Donaldov oče je bil lastnik majhne tiskarne in prodajalne knjig na šoli v Milwakeeju, ki jo je obiskoval tudi Donald. 

Donald je svojo inteligenco prikazoval na najrazličnejše načine. Kot otrok je zmagal na tekmovanju, kjer so morali udeleženci iz črk “Ziegler’s giant bar” (“Zieglerjeva velika tablica“) sestaviti čimveč besed. Sestavil je kar 4500 besed, medtem, ko so jih imeli sodniki na svojem glavnem seznamu le 2500.

Univerzo je Knuth obiskoval v Clevelandu, kjer se je prvič podrobneje spoznal z računalniki. Začel se je zanimati za programiranje in na novo napisal zbirni jezik in prevajalnik za računalnik, uporabljen na svoji šoli. Napisal je tudi program, ki je ocenil prednosti in slabosti vsakega igralca v košarkaški ekipi univerze in je pomagal ekipi, da osvoji prvenstvo. S tem programom je tudi zaslovel, doktoriral pa je leta 1963 iz matematike.

Po koncu študija je začel pisati knjigo o umetnosti programiranja, ki se je kmalu razširila na sedem knjig. Prva izmed njih je bila izdana 1968. Istega leta se je pridružil univerzi Princeton in začel s poučevanjem. S svojim delom je vplival na dejstvo, da se je v učni načrt dodalo veliko novih računalniških predmetov (podatkovne strukture …).

Knuth je zelo znan tudi po delu na področju digitalne tipografije. Razvil je TeX sistem za pisanje dokumentov ter sistem METAFONT za analizo abecede. TeX se dandanes uporablja pri pisanju znanstvenih besedil (predvsem s področja matematike in fizike), gre pa za pisanje besedil, kjer je oblika že v naprej določena, avtor pa se ukvarja le z besedilom samim. Tako je Knuth pravzaprav odpravil pomanjkljivost WYSIWYG (what you see is what you get) urejevalnikov besedila, kjer avtor ne more biti 100% osredotočen na vsebino, saj ga zanima tudi oblika besedila.

Donald Knuth je prejel kar nekaj nagrad, postal pa je tudi častni član številnih znanstvenih institucij po celem svetu. Poleg tega je lastnik petih patentov in kar desetih častnih doktoratov, med katerimi so nekateri z zelo prestižnih univerz (Oxford).

Donald Knuth je znan tudi po svojem humorju. Tako je vsakemu, ki je v njegovih knjigah našel napako poslal nagrado v vrednosti 2,56 dolarja, saj je “256 penijev en heksadecimalen dolar”, kot sam pravi. Nagrade je pošiljal do leta 2008, od takrat pa zaradi zapletov z bančnimi prevarami pošilja neprave čeke. Kljub temu se le-ti še vedno štejejo pod eno izmed najbolj vrednih nagrad na področju računalništva.