Douglas Engelbart

Datum rojstva in smrti: 30. 1. 1925 (Portland, Oregon, Združene države Amerike) – 2. 7. 2013 (Atherton, California, Združene države Amerike)

Življenje, delo in računalniška miška: Douglas Englebart se je ordil staršema Carlu in Gladys Engledbart, imel pa je tudi mlajšo sestro Dorianne in starejšega brata Davida. 

Srednjo šolo je Douglas končal leta 1942 v Portlandu in se vpisal na Univerzo v Oregonu, kjer je študiral elektrotehniko. Med in po Drugi svetovni vojni je delal v ameriški vojski kot radarski tehnik na Filipinih ter se nato po dveh letih vrnil v Oregon. Z univerze je nato diplomiral leta 1948 ter si pridobil položaj v raziskovalnem centru Ames v Kaliforniji (ki ga je vodila NACA, predhodnica današnje organizacije NASA).

Doktorat je Englebart pridobil na Univerzi Berkeley leta 1955, nato pa začel z delom na raziskovalnem inštitutu na Stanfordu. Njegovo glavno zanimanje je bil pristop, ki ga je imenoval bootstrapping, glavna ideja pa je bila, da lahko znanost in inženiring izboljšamo s pomočjo delitve računalniške moči med znanstveniki. Prav plod te ideje je bil sistem NLS, revolucionarni sistem za deljenje informacij, ki ga je razvil Englebart.

Leta 1964 je Englebart ustvaril koncept prve računalniške miške in jo tudi izdelal. Čeprav je v svojih načrtih predvidel “pokaži in klikni” napravo, ki bi imela do 10 gumbov, pa je prva miška imela le 3. S pomočjo tega izuma je Englebart izdelal tudi prvi dvodimenzionalni sitem za urejanje, ki je prikazal mešano uporabo teksta in grafike ter več zaslonskega prikaza.

V svojem življenju je Douglas Englebart osvojil veliko nagrad in priznanj, umrl pa je zaradi odpovedi ledvic leta 2013.