James Gosling

Datum rojstva: 19. 5. 1955 (Calgary, Alberta, Združene države Amerike)

Življenje, delo in programski jezik Java: James Gosling je diplomiral v Kanadi (Univerza v Calgaryju) leta 1977, leta 1983 pa je doktoriral s področja računalništva z Univerze Carnegie Mellon. Med pisanjem doktorata je sprogramiral verzijo Emacsa, imenovano Gosling Emacs (Gosmacs). Gre za družino urejevalnikov besedila, ki je bila v tedanjem času ena najbolj naprednih in je omogoča največ svobode avtorjem. Kmalu po dokončanem doktoratu se je Gosling zaposlil v podjetju Sun Microsystems, tik pred tem pa je izdelal multi procesorsko verzijo sistema Unix, v katerega je tudi vključil svojo verzijo Emacs-a, pa tudi nekaj novih prevajalnikov in e-poštnih sistemov.

Med svojim delom pri podjetju Sun je prispeval svoje največje delo v računalništvu. Dandanes je namreč znan kot oče programskega jezika Java. Gre za visoko nivojski programski jezik, ki je dandanes standard za izdelavo raznih kompleksnejših programov in ponuja široko paleto tako začetnih, kot nadaljevalnih tečajev. Potrebno pa je vendarle omeniti, da ge za naprednejši programski jezik, ki ni namenjen začetnikom programiranja. Gosling je za Javo izdelal originalen dizajn in implementiral prvi prevajalnik ter virtualni stroj.

Leta 2010 je Gosling zapustil Sun, leta 2011 pa se je zaposlil pri Googlu. Pet mesecev kasneje se je preselil k podjetju Liquid robotics.