John Atanasoff

Datum rojstva in smrti: 4. 10. 193 (Hamilton, New York, Združene države Amerike) – 15. 6. 1995 (Frederick, Maryland, Združene države Amerike)

Življenje, delo in digitalni računalnik: Johnov oče, Ivan Atanasov, je bil bolgarski imigrant v Ameriki, tam pa se je z Johnovo materjo, Luceno, poročil leta 1900. 

John Atanasoff je obiskoval osnovno, srednjo in visoko šolo v Brewsterju, danes zapuščenem mestu v Ameriki, vse tri šole pa je končal v višjem tempu (višjo šolo je tako končal pri 15 letih). Tako v času svojega študija, kot tudi kasneje, sta ga oče in mati podpirala in spodbujala pri študiju in preučevanju najrazličnejših stvari in predmetov. Predvsem ga je zanimala matematika, najbolj pa so ga fascinirala binarna števila (kar je kasneje tudi vplivalo na njegovo delo na področju računalništva).

Atanasoff je želel študirati teoretično fiziko na Univerzi na Floridi, vendar takrat tega programa niso ponujali, zato se je odločil za elektrotehniko. Tekom študija se je tako navdušil tudi za elektroniko in višjo matematiko. Po študiju je začel s profesorskim poklicem na Univerzi v Iowi, vzporedno pa je pisal tudi magistrsko disertacijo. John je magistriral 1926, istega leta se je poročil z Luro Meeks, naslednje leto se mu je rodila prva hčerka, sprejeli pa so ga tudi kot doktorskega kandidata na Univerzi v Winsconsinu.

Po končanem doktoratu, je Atanasoff začel s profesorskim poklicem na Univerzi v Iowi, opravljal pa je tudi poskuse z vakuumskimi cevmi, radijem … Njegov glavni sklep je bil, da matematične naprave (katerekoli) padejo v eno izmed dveh kategorij: analogne ali pa digitalne.

Za Atanasoffa je bilo prelomno leto 1937. Takrat je zapisal štiri glavne ideje za izgradnjo prvega digitalnega računalnika: za medij v računalniku moramo uporabiti elektriko in elektroniko, kar bo zagotovilo hitrost, uporabiti moramo binarni sistem, kar bo poenostavilo računski proces, uporabiti moramo regenerativni spomin, ki bo pocenil izgradnjo naprave in za izračune moramo uporabiti direktne logične akcije namesto oštevilčevanja, saj bomo s tem povečali natančnost izračunov.

Izgradnjo računalnika je financirala Univerza v Iowi leta 1939, Atanasoffu pa je pomagal študent Clifford Berry. Prav zaradi tega se je končna naprava imenovala Atanasoff-Berryjev računalnik. Atanasoff je kmalu nato sprejel službo pri ameriških marincih (v laboratoriju), bil pa je zadolžen za razvoj računalnika za potrebe ameriške mornarice.

Ko se je 1948 Atanasoff vrnil v Iowo, je ugotovil, da so njegov digitalni računalnik razdrli in uničili, brez da bi ga obvestili. Davek odsotnosti se je poznal tudi na družinskem življenju, saj se je ločil od Lure.

Čez nekaj let se je pojavil računalnik ENIAC. Avtorji so trdili, da so njihove ideje originalne, vendar se je Atanasoff zelo dolgo boril proti patentiranju ENIAC-a, saj je vedel, da so pri izgradnji uporabili njegove ideje. Vse skupaj podpira tudi dejstvo, da je je Clifford Berry leta 1963 umrl zelo sumljive smrti. Leta 1971 je sodišče sklenilo, da so avtorji ENIAC-a gradili na idejah Johna Atanasoffa. Tako je Atanasoff-Berryjev računalnik tudi uradno prvi dogotalni računalnik v zgodovini človeštva.