John Mauchly

Datum rojstva in smrti: 30. 8. 1907 (Cincinnati, Ohio, Združene države Amerike) – 8. 1. 1980 (Ambler, Pennsylvania, Združene države Amerike)

Življenje, delo in ENIAC, EDVAC: Mauchly je odraščal v Marylandu, šolo pa je obiskoval v Washingtonu. Na Univerzo se je vpisal v Baltimoru, kjer je diplomiral iz fizike. Prav iz fizike je tudi doktoriral leta 1932. Po študiju je nekaj časa fiziko tudi poučeval, nato pa je v okviru dela na Carnegie Institution v Washingtonu začel izvajati raziskave v zvezi z vremenom. Ugotovil je, da je pri tem potrebna obdelava velike količine podatkov in je začel iskati mehansko pomoč pri svojem delu.

Ker so bili v tedanjih časih računalniki pravzaprav ogromne mehanične konstrukcije, je Mauchlyju njegovo znanje iz fizike, inženirstva in elektronike omogočilo, da je začel z poskusom izdelave takšnega stroja. Njegov cilj je bil narediti napravo, ki bo računala precej hitreje kot Bushev diferencialni analizator, saj je bil le-ta primeren za daljše račune, za krajše (ki pa so bili še vedno precej zahtevni za računanje “na roke”) pa je inženir potreboval preveč časa, da ga je nastavil.

Za Mauchlyjev projekt se je močno navdušil John Eckert, ki mu je tudi pomagal pri izdelavi. Skupaj sta leta 1946 zgradila ENIAC-a (Electronic integrator and computer), ki je imel dva namena: izračun vseh vrst računov ter izračun trajektorij izstrelkov in bomb. Pri kasnejši izboljšavi stroja je sodeloval tudi John von Neumann.

Leta 1950 sta Mauchly in Eckert ustanovila svoje podjetje (Eckert – Mauchly computer corporation) in začela z izdelavo drugega računalnika, BINAC-a (Binary automatic computer).  Njegova glavna prednost pred ENIAC-om je bila, da so bili podatki shranjeni na magnetnih trakovih in ne več na luknjanih karticah. Naslednji njun projekt je bil UNIVAC (Universal automatic computer), ki ga je naročil Državni urad za standarde. Gre za računalnik, ki je bil prvi narejen s komercialnimi nameni, saj so jih izdelali 46. Njegova glavna prednost je bila v tem, da je lahko obdeloval tako numerične, kot črkovne informacije. 

Kljub temu, da so imeli njuni izdelki veliko uspeha, pa Mauchly in Eckert finančno nista znala voditi podjetja, zato sta ga prodala, Maulchy pa ga je kmalu nato zapustil ter ustanovil svoje podjetje (Mauchly associates).

Mauchly je v svojem življenju (in po njem) prejel veliko nagrad za svoje delo, pa tudi dva častna doktorata (Univerza v Pennsylvanii in Univerza Ursinus).