Konrad Zuse

Datum rojstva in smrti: 22. 6. 1910 (Berlin, Nemčija) – 18. 12. 1995 (Hünfeld, Nemčija)

Življenje, delo in prvi delujoči programabilen računalnik: Zuse je obiskoval gimnazijo v Braunsbergu, študij pa je nadaljeval na Technische Hochschule v Berlinu. Prav tam se je navdušil nad izdelavo mehanske naprave, ki bi samostojno in avtomatsko računala.

Po študiju je Zuse delal v letalskem podjetju, kjer je študiral pritisk, ki se ustvari zaradi vibracij letalskih kril. Tudi pri svojem delu se je srečeval z veliko težkimi izračuni, zato se je odločil, da si izdela napravo, ki mu bo pri tem v pomoč. Svoj prvi računalnik, Z1, je izdelal kar v dnevni sobi svojih staršev, potreboval pa je štiri leta (1934 – 1938). Stroj je bil popolnoma mehaničen, spomin je bil sestavljen iz plasti kovinskih palic med plastmi stekla, ena največjih inovacij pa je bila možnost programiranja s pomočjo luknjanih kartic.

Čeprav gre za zelo podobno idejo kot pri Charlesu Babbageu, pa je razlika med Zusejem in Babbagejem (prvemu je pri izdelavi računalnika uspelo, drugemu ne), da je Zuse za delovanje stroja uporabil dvojiški sistem. Kljub temu pa Z1 ni deloval povsem v skladu s pričakovanju, zato je Zuse takoj začel načrtovati nadgradnjo – Z2, pri kateri bo mehanske dele nadomestil z električnimi releji.

Njegove načrte je prekinila vojna, vendar je Zuse vojsko prepričal, da se lahko vrne k izdelavi računalnikov. Tako ga je Nemška vojaška akademija celo financirala, da je dokončal Z2 in začel z izdelavo Z3 (dokončan 1941). Slednji je že vseboval elektromehanski spomin, bil pa je prvi popolnoma funkcionalen programsko nadzorovan računski stroj.

Ker je bilo veliko Zusejevega dela uničenega med bombnimi spopadi, je bil Z3 rekonstruiran šele leta 1960, že leta 1942 pa je Zuse pričel z izdelavo Z4. Zaradi strahu, da bi ta stroj zajela ruska vojska, so ga veliko selili (Berlin, Göttingen …), dokler ni pristal na podstrešju neke hiše v Hintersteinu na Bavarskem. Od tam je bil leta 1950 preseljen v Zürich, leta 1955 pa v Basel (do leta 1960).

Poleg svoje “Z-serije” je Zuse izdeloval tudi druge računalnike. Njegova S1 in S2 sta bila namenjena izračunom pri izdelavi letal, L1 pa je bil namenjen logičnim operacijam.

Čeprav sta v istem času nastajala tudi ENIAC in Colossus, pa so vsi trije projekti delovali neodvisno en od drugega. Zuse je leta 1950 osnoval svoje podjetje, ki pa ga je leta 1967 kupila korporacija Siemens. Do leta 1958 je Zuse izdelal že računalnik Z22, ki je bil tudi prvi, ki je uporabljal tranzistorje, poleg tega pa je razvijal tudi programski jezik Plankalkül. Le-ta je bil osnova za izdelavo programa za igranje šaha, kasneje pa je postal tudi temelj jeziku, ki se je kasneje uporabljal širše in se imenuje ALGOL.