Linus Torvalds

Datum rojstva: 28. 12. 1969 (Helsinki, Finska)

Življenje, delo in Linux: Torvalds se je rodil na Finskem kot sin novinarjev, Anne in Nilsa. Njegov dedek je bil pesnik Ole Torvalds, družina pa pripada švedski manjšini na Finskem. 

Univerzo v Helsinkih je Torvalds obiskoval med leti 1988 in 1996, magistriral pa je iz računalništva. Čeprav je moral svojo akademsko pot prekiniti za nekaj časa, ker je moral na služenje vojaškega roka, pa ga je nadaljeval leta 1990.  V istem letu je prvič spoznal sistem Unix, zato je tudi njegovo magistrsko delo nosilo naslov Linux: prenosni operacijski sistem.

V zgodnjih fazah svojega dela je Torvalds delal predvsem s pomočjo Commodorea. Pri tem je spreminjal operacijski sistem in sprogramiral zbirni jezik ter urejevalnik besedil zanj (pa tudi nekaj iger). Z Linuxom se je začel ukvarjati leta 1991, ko je kupil IBM-jev računalnik. Tako je bila istega leta izdala poskusna verzija Linuxov, uradna verzija pa leta 1994.

Med leti 1997 in 2003 je Torvalds delal v Transmeti, kasneje pa v Open Source Development Lab. Ta se je kasneje preimenoval v Linux Foundation. Med leti 1997 in 1999 je sodeloval pri izbiri standardnega binarnega formata za Linuxe, ob koncu projekta pa ga je MIT uvrstil na na seznam 100 najboljših izumiteljev, mlajših od 35 let. Istega leta sta se oblikovali tudi podjetji Red Hat in VA Linux, ki skrbita za distribuiranje različic operacijskega sistema.

Torvaldsova maskota je pingvinček z imenom Tux. Njegovo vodilo je, da je odprtokodnost edini pravi način za distribucijo programske opreme, vendar pravi, da najboljše orodje vedno prihrani za delo. Tux-a je dandanes Linux sprejel tudi za svojo maskoto, Linux Foundation pa trenutno sponzorira Torvaldsa, da se le-ta lahko ukvarja z izboljševanjem operacijskega sistema.