Steve Jobs

Datum rojstva in smrti: 24. 2. 1955 (San Francisco, California, Združene države Amerike) – 5. 10. 2001 (Green Bay, Winsconsin, Združene države Amerike)

Življenje, delo in Apple: Steve Jobs se je leta 1955 rodil kot sin Abdulfattaha Jandalija in Joanne Schliebe, vendar sta ga še istega leta posvojila Paul in Clara Jobs in se z njim kmalu preselila v San Francisco (Mountain View), v neposredno bližino Silikonske doline.

Že pri svojih 13 letih je Steve dobil svoje prvo poletno delo v HP-jevi tovarni. Kmalu je spoznal tudi Steva Wozniacka, ki je bil od njega starejši 5 let, vendar sta si delila veliko skupnih interesov, emd drugim tudi ljubezen do elektronike. Posledica tega je bila, da sta začela izdelovati “modre škatle”, s katerimi so bili mogoči brezplačni klici in jih nezakonito prodajati.

Leta 1973 se je Jobs vpisal na Univerzo v Oregonu, vendar je študij opustil že po enem semestru. Kljub temu je nekaj časa ostal v študentskem naselju in obiskoval le nekaj predavanj, ki so ga zanimala, nato pa se je preselil med hipije. Preden se je nato odpravil v Indijo, je kratek čas delal tudi pri Atariju.

Leta 1976 so Jobs, Wozniack in Ron Wayne ustanovili podjetje Apple in predstavili prvi računalnik Apple 1. Ta računalnik sta nato Jobs in Wozniack izdelovala v garaži in jih prodajala. Računalnik je leta 1977 navdušil tudi Mikea Markkulo, ki je investiral v podjetje, rezultat tega pa je bil računalnik Apple 2. Šlo je za pravo senzacijo med osebnimi računalniki, zato je Apple 2 postal prvi masovno izdelovan osebni računalnik (prodaja je še narasla, ko so dodali komponento Visicalc, program za urejanje razpredelnic).

Leta 1980 je podjetje Apple predstavilo računalnik Apple 3, ki pa se je izkazal za polom. Najverjetneje je bila tudi posledica tega t. i. Črna sreda, ko je tedanji direktor Mike Scott odpustil kar 50 uslužbencev Appla brez opozorila (in bil za to kasneje tudi sam odpuščen).

1985 je Jobs zapustil Apple in ustanovil novo podjetje, NeXT. Ena izmed prvih potez, ki jih je storil je, da je kupil računalniški oddelek George Lucasovega studia in ga poimenoval Pixar, leta 1988 pa je Jobs sklenil partnerstvo s podjetjem IBM, ki je bil največji konkurent Appla. Glavni NeXT-ov produkt je operacijski sistem, ki je tako postal osrednji del IBM-jevih računalnikov. Ker je bilo podtjetje še vedno v rdečih številkah, je kasneje Jobs prodal Pixar Disneyju.

Leta 1996 je podjetje Apple obupno potrebovalo nov operacijski sistem za svoje računalnike, zato so kupili NeXT. Jobsa so takrat, kljub temu, da je bil en izmed ustanoviteljev Appla, imenovali za svetovalca, vendar je že naslednje leto postal direktor podjetja. Sklenil je “premirje” z Microsoftom, Apple pa je kmalu začel z izdelavo računalnikov iMac.

Skozi naslednja leta je Apple z Jobsom za krmilom izdelalo številne revolucionarne izdelke in naprave, brez katerih si skoraj ne znamo predstavljati današnjega vsakdanjika. iPod, iPad, pa tudi napredek na področju mobilne telefonije so pomenili, da Apple postaja en izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev tehnologije.

Leta 2003 so Stevu Jobsu odkrili raka. Kar nekaj časa se je upiral sodobnemu zdravljenju in se raje opiral na alternativne diete. Kljub svoji bolezni je nadaljeval s svojim delom in veliko prispeval k razvoju podjetje in napredku današnje tehnologije.

24. 8. 2011 je Jobs odstopil z mesta direktorja Appla, nekaj dni kasneje pa je umrl v krogu družine. Njegov najbolj znan citat je nastal v sklopu govora študentom Univerze Stanford leta 2005. Dejal jim je: “Stay hungry, stay foolish.” (“Ostanite lačni, ostanite nevedni.”).