Tim Berners-Lee

Datum rojstva: 8. 6. 1955 (London, Anglija)

Življenje, delo in svetovni splet: Timothy John Berners-Lee, znan tudi kot “TimBL” se je rodil kot en izmed štirih otrok staršema Mary Lee Woods in Conway Berners-Lee. Računalništvo je imel praktično položeno že v zibelko, saj sta njegova starša sodelovala pri izdelavi prvega računalnika, namenjenega komercialni uporabi (Ferranti Mark 1). Tim je tako osnovno, kot srednjo šolo obiskoval v domačem kraju. Kasneje, med leti 1973 in 1976, je študiral na Univerzi Oxford, kjer je diplomiral iz fizike.

Po končanem študiju je najprej delal za različna podjetja kot inženir, leta 1980 pa je začel z delom v CERN-u, vendar ga je še istega leta zapustil. Kljub temu, da je prvič v CERN-u delal le kratek čas, pa je vseeno vodil delo pri projektu, ki je temeljil na hipertekstu, njegov namen pa je bila boljša izmenjava informacij in podatkov med raziskovalci.

Naslednja štiri leta je Berners-Lee delal v nekem računalniškem podjetju, nato pa se je vrnil v CERN. Leta 1989 je tako spisal predlog, leta 1990 pa revizijo, ki je bila sprejeta, o tem, kako bi združil hipertekst in Internet. S tem je Berners-Lee ustvaril svetovni splet, oblikoval pa je tudi prvi brskalnik, ki je služil tudi kot urejevalnik ter prvi spletni strežnik (CERN HTTPd)Prva izdelana spletna stran je bila info.cern.ch, “on-line” je postala 1991 in je aktivna še danes, pojasnjuje pa določene stvari v zvezi s hipertekstom, kako ustvariti svojo spletno stran, kako po spletu iskati informacije …

Leta 1994 je Tim Berners-Lee ustanovil W3C. Gre za združek podjetij in posameznikov, ki skrbijo za standarde svetovega spleta. Od leta 2004 dalje Tim Berners-Lee živi in dela na Univerzi v Southamptonu v Angliji, znan pa je tudi njegov projekt, kjer se zavzema za nevtralnost interneta. Zavzema se, skupaj s kopico sodelavcev in podpornikov, da bi morali internetni ponudniki zagotavljati povezavo neomejeno, povsod in brez dodatnih obveznosti.