Tommy Flowers

Datum rojstva in smrti: 22. 12. 1905 (London, Anglija) – 28. 10. 1998 (London, Anglija)

Življenje, delo in Colossus: Tommy Flowersov oče je bil polagalec opek, sam pa je celo življenje sanjal, da bi postal inženir. Poleg pripravništva, ki ga je opravljal kot mehanik, je obiskoval tudi predavanja na Univerzi v Londonu in diplomiral iz elektrotehnike.

Leta 1926 je začel delati v General Post Office (GPO – Glavni poštni urad), natančneje v oddelku za telekomunikacijo. Tam je po letu 1935 raziskoval možnosti uporabe elektronike v telefonskih sistemih in do leta 1939 je bil prepričan, da je vse elektronski sistem mogoč. Prav to prepričanje in znanje iz preklopne elektronike je botrovalo k njegovemu kasnejšemu delu in izdelavi njegovega računalnika.

Med Drugo svetovno vojno je znani računalničar Alan Turing želel, da Flowers zgradi dekodirnik za napravo Bombe, ki naj bi pomagala pri dekodiranju Enigme (nemški kodirni stroj med Drugo svetovno vojno). Projekt Bombe je bil kmalu ukinjen, vendar je bil Turing močno fasciniran nad Flowersovim delom, da ga je vključil v drug projekt, ki se je prav tako ukvarjal z dekodiranjem Enigme.

Flowers je med delom na projektu predlagal elektronski sistem, ki ga je imenoval Colossus (Kolos). Čeprav je v začetku požel nekaj neodobravanja, pa je s svojim delom vseeno nadaljeval in ga v večini tudi sam financiral. Zaradi zapletov z nekaterimi člani projektnega tima je Flowersovo delo nekaj časa stalo, nadaljevalo pa se je šele leta 1943, ko je skupaj s svojo ekipo Flowers izgradil Mark 1 Colossus sistem, ki je vseboval kar 1500 ventilov. Naslednji sistem, Mark 2 Colossus, je vseboval že okoli 2400 ventilo in je začel svoje “službovanje” v letu 1944. Z njegovo pomočjo je Eisenhower pridobil kritične podatke o izkrcanju v Normandiji (v sporočilu, ki ga je dekriptiral Colossus, je pisalo, da Hitler ne potrebuje drugih vojakov v Normandiji, saj je prepričan da gre za diverzijo), general Rommel pa je zaradi Colossusa izvedel, da je eno izmed njegovih predvidenih mest za pristajališče padalcev nemška tankovska baza in je zato lokacijo spremenil.

Flowers je po vojni razkril, da je bilo v poizkusih dekodiranja zgrajenih kar 10 nedelujočih naprav, šele enajsta pa je bila pripravljena za delovanje. Po koncu vojne so bili vsi računalniki, razen dveh, uničeni. Ta dva sta bila “upokojena” leta 1959 in 1960.

Zanimivo je, da je Flowersovo delo spadalo pod tajno in zanj niti njegova družina ni vedela do 1970. Za svoje delo je Flowers prejel nemalo nagrad, pa tudi častni doktorat Univerze v Newcastlu.