Vannevar Bush

Datum rojstva in smrti: 11. 3. 1890 (Everett, Massachusetts, Združene države Amerike) – 28. 6. 1974 (Belmont, Massachusetts, Združene države Amerike)

Življenje, delo in hipertekst:  Vannevar Bush je bil po poklicu in primarnem zanimanju sicer inženir elektrotehnike, vendar so njegovi prispevki na drugih znanstvenih področjih izredni. 

Bush je bil otrok pastorja, izobrazbo pa je pridobival na srednji šoli v Chelsea-u in kasneje na Univerzi Tufts. Za svojo diplomsko delo je izumil in patentiral napravo, imenovano sledilec profila. Gre za napravo, namenjeno zemljemerstvu, narejeno iz lesene škatle in dveh lesenih koles, obloženih z gumo. Izgleda kot nekakšno manjše kolo, njen namen pa je, da se pelje čez teren in sproti izrisuje profil terena na rolo papirja, ki je znotraj škatle.

Kasneje je Bush delal v nekaj elektrotehničnih podjetjih, kasneje pa je tudi poučeval. Leta 1916 se je vpisal na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Harvard ter vzporedno doktoriral z obeh univerz.

Vannevar Bush je bil izjemen izumitelj. V času po koncu študija se je domislil kar nekaj inovativnih stvari, med katerimi velja izpostaviti način detektiranja ladij s pomočjo Zemljinega magnetnega polja (deloval le za lesene ladje), termostatično stikalo, S-cev (naprav, ki je omogočila radijem, da delujejo na električno napajanje, prej so vedno na baterije) in končno diferencialni analizator, to je analogni računalnik, ki je znal reševati diferencialne enačbe.

Po koncu Druge svetovne vojne (med obema vojnama je bil vojaško aktiven) je Bush ustanovil državno znanstveno fundacijo, izumil pa je tudi memex. Gre za elektromehansko napravo, ki posamezniku omogoča razvoj in branje lastne knjižnice, znotraj katere kreira in sledi asociativnim povezavam ter lastnim opombam. V svoji osnovi je torej sistem na las podoben današnjemu hipertekstu, ki ga uporabljamo za predstavitev informacij na spletu. Še več, Ted Nelson, ki je hipertekst tudi “uradno izumil”, je veliko zaslug pripisal prav Bushu.

Vannevar je umrl 30. 6. 1974, le nekaj let, preden je zaživel svetovni splet. Dandanes mnogi vidijo Busha kot vizionarja in človeka, ki je popularni internet sploh omogočil.