Wesley A. Clark

Datum rojstva: 10. 4. 1927 (New Haven, Connecticut, Združene države Amerike)

Življenje, delo in prvi osebni računalnik: Wesley Allison Clark se je rodil v New Havenu v Združenih državah Amerike, odraščal pa je v Kinderhooku v New Yorku. Diplomiral je iz fizike leta 1947 z Univerze Berkeley, leta 1952 pa je doktoriral iz elektrotehnike z univerze MIT (Massachusetts institute of technology). Tam je delal tudi v Lincolnovem laboratoriju, kjer je razvijal Memory test computer (MTC), tj. računalnik, ki je bil del projekta Whirlwind (vojaški super računalnik, uporabljen med Hladno vojno). Njegovo glavno vodilo, ki ga je kasneje prenesel tudi na druge je bilo, da morajo biti računalniki pripomočki, ki morajo služiti tistemu, ki jih uporablja in ne obratno.

Svojo filozofijo je prelil na svoje koncepte računalnikov, ki jih je tudi izdelal. TX-0TX-2 in LINC so računalniki, ki so predhodniki današnjih osebnih računalnikov, LINC pa je bil izdelan s specifičnim namenom uporabe raziskovalcev na področju zdravja. Šlo je za 12-biten 2048-beseden računalnik, ki se je prodajal po ceni 40000 dolarjev, kar je bila precej dobra kupčija za tedanje čase. Imel je nadzorno ploščo (namenjena koračnemu programiranju in razhroščevanju), tipkovnico, 6 x 20 inčno “škatlo” in 4 nosilce za diskete. Pomembna komponenta je bila tudi trak, brez katerega računalnik en bi deloval, saj je bil na njem shranjen njegov operacijski sistem. Trak je bil zmožen shranjevanja podatkov, omogočal pa je tudi prepisovanje le-teh. Med leti 1962, ko je bil izdelan prvi LINC, pa do leta 1969 je bilo izdelanih 50 primerkov, prodanih pa le 21.

Clark je pomembno prispeval tudi k razvoju ARPANET-a (predhodnik Interneta). Leta 1967 je namreč predlagal uporabo ločenih majhnih računalnikov kot način standardizacije mrežnega vmesnika in zmanjšanje obremenitve posameznega računalnika.

Za svoje delo je Clark prejel tudi nekaj nagrad in častni doktorat Univerze v Washingtonu, tudi uradno pa je znan po izdelavi prvega osebnega računalnika.